Ben je blogger of bloglezer en fan van KIVA? Word dan lid van het open team 'Dutch Bloggers for KIVA'!! info? Zie link in de side bar of mail me (zie profiel)WE ZIJN AL MET 17!!

zaterdag 29 augustus 2009

Jammetjes

Ik heb straks jam waar je hoofdpijn van krijgt. Echt waar! Zag bij smulweb een heel lollig recept van kruidige pruimenjam met port. Op smulweb is trouwens een mamamuis actief, maar dat ben ik niet hoor. En de mamamuis betrokken bij een belangengroep voor ouders, ook niet.. Boel mama muizen heb je toch!

Maar ik dwaal af. Waar was ik. Oja, nou moest ik toch nog naar de winkel, dus ik dacht, neem een flesje port mee. Tjonge, wat een prijzen zeg! De eerste bottle die ik zag staan kostte 11 euro. Dat vond ik eigenlijk een beetje te mal gaan voor een paar potjes jam.

Gelukkig gleed m´n blik naar onderen, richting een heuse euroshopper fles, voor de vriendelijk prijs van 2,99. Beter. Weet alleen niet op welk front we nu ingeleverd hebben. Staat deze Rubyport stijf van de chemicaliën of kleurstoffen, of is het prijsverschil alleen maar een naamskwestie..... Nouja, als we de dag beginnen met een soort van kater, weten we waar het van komt :P

Anyway, ik ga eerst nu eerst aan de slag met een jamrecept dat ik bij deze razende persoon zag staan. Helemaal in mijn straatje met al die Ceetjes* waar ik nog steeds in verzuip. De combi met sinaasappel en citroen lijkt me wel wat. Meestal heb ik een beetje gereserveerde gevoelens ten opzichte van eigengemaakte jam, vanwege de gruwelijke hoeveelheid suiker die er toegevoegd wordt. Dat wil ik eigenlijk helemaal niet naar binnen werken, al die zoetigheid. Maar met de aanvoer uit de tuin... je moet wel eens wat! Toen zag ik in de winkel en ook in dit recept, geleisuiker speciaal, voor halfzoete jam. Ga ik toch eens proberen... ennuh... een foto van gevulde jampotjes volgt denk ik morgen.

*courgettes

UPDATE... Ik heb net de pan uitgelikt, neeeehhhh herstel, ik heb een lik uit de lege pan genomen (met m´n vinger) nou, die Ceetjesjam is ERRUG LEKKER!!!!!

3 opmerkingen:

 1. Hoi,
  Ik ben dol op zelfgemaakte jam. Er zit echt niet méér suiker in, dan in gewone winkeljam. Alleen zíe je nu, wat je eet :-). De suiker is nodig vanwege de houdbaarheid. Als je minder suiker wil gebruiken, kan je heerlijke 'light' jam maken. Wij vinden die veel lekkerder (want veel meer fruitsmaak). De houdbaarheid is korter, maar die zou je kunnen verlengen, door wat citroenzuur toe te voegen. Mijn standaard jamrecept is: 2 kilo fruit, 1 kilo geleisuiker, 1 pakje marmello 1.

  Teunie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag mamamuis,
  Ik mag nu ook volop aan de bak met jam maken. Ik gebruik het liefst geleipoeder van van Gilse.
  1 kg. fruit en 1 zakje geleipoeder en 250 gr. suiker. Elk voordeel heb z'n nadeel -vrij vertaald- je moet altijd kilo's hebben. Soms heb ik van fruit een kleinere hoeveelheid en dan gebruik ik de speciaal, dan kun je omrekenen. Als het trouwens op een onsje na 1 kg. is dan smokkel ik er nog wel een een appel/peer door.
  Nu is het even druk maar straks je eigengemaakte jam op brood, super.
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. HA Teunie en Gerrie. Leuk al die ervaringsfeiten van jullie. Ik sta met mijn oren te klapperen.. marmello 1, nog nooit van gehoord, zal eens even gaan kijken in de winkel en datzelfde geldt ook voor geleipoeder. Ik kan me niet herinneren ooit jam gemaakt te hebben, dus alles is nieuw! Maar ik moet zeggen... al die potje vol met fruit stoppen is leuk en smaakt naar meer!

  BeantwoordenVerwijderen