Ben je blogger of bloglezer en fan van KIVA? Word dan lid van het open team 'Dutch Bloggers for KIVA'!! info? Zie link in de side bar of mail me (zie profiel)WE ZIJN AL MET 17!!

donderdag 12 augustus 2010

Daar heb je een punt

Van de bietjes en de biertels (bietjes die doen of ze een wortel zijn), waren er een aantal wel aan toe om geoogst te worden. Heb ik even gegoogled hoe ze het best te bewaren. Nou, dat kan dus in een bak zand. Eerst het loof laten verdorren, dan eraf draaien en er vooral op letten het groeipuntje niet te beschadigen.

Nou dacht ik eerst, dat groeipuntje zit vast en zeker aan de voorkant. Das toch echt een spits piepeltje nietwaar. Maarja bij een biet kun je alles verwachten en inmiddels weet ik dat ie boven op het kopke zit, daar waar het bladertoefke begint. Groeipunt in de zin van; plaats waar groei begint, niet groeituut... ofzo.... uhhh... maar wat doet dat fiebeltje aan de voorkant dan, dat worteltje, das toch ook een groeipu...pffff..jadajadajada.... goed, waar was ik.

Oja, bewaren. Maar ik denk dat ik de jongens even in ga vriezen. Zoveel bieten zijn er nou ook weer niet en met een bak zand is het gevaar groot dat het bestaan ervan helemaal vergeten wordt. Vind ik volgend jaar allemaal rimpelmannen terug en dat kan natuurlijk niet hè.

11 opmerkingen:

 1. Hier steek ik weer heel wat van op.
  OT op mijn log staat een virtuele begeleidingsbrief voor je ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. das dus eigenlijk een groeipunt voor je hè Min! hmmm, begeleidingsbrief? zal eens even loeren!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. je kunt bietjes ook een beetje om en om uittrekken en de anderen nog even laten staan om nog wat door te groeien....
  allemaal tegelijk koken en raspen en invriezen is even een werk, maar de rommel heb je dan ook maar 1 keer! voor 1 maaltijd afwegen en in de vriezer doen, heb je het gemakkelijk als je eens bietjes wil eten!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Anoniem! Dat is een groeipuntje voor mij, want nou je dat zo schrijft realiseer ik me dat ik de bietjes ws na het koken in z'n geheel zou hebben ingevroren. Dan kan ik beter jouw tip doen en raspen of in blokjes snijden, das wel zo makkelijk. Voor zo'n onverwerkte bietenhomp is ontdooid! Thanx!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik las net: wat ga ik met die jongens doen: invriezen....schrok me wild..wat doet mamma muis nu toch...oh gelukkig t gaat over bietjes ...zucht..effe bijkomen hoor hahhaha

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prulletje!!! Wat denk je wel niet van me :P

  BeantwoordenVerwijderen
 7. echt lekker hoor; koken, beetje af laten koelen, velletjes er af halen, dan grof raspen of in plakken (en zelf de 'kontjes' opeten want die zijn verrukkelijk)en dan de vriezer in. Inderdaad snel een puinhoop en vlekkerige boel in de keuken, maar later om te eten zoooo lekker..

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hmmm, krijg er spontaan zin in als je dat zo opschrijft Annet! Ik ga denk ik van alles wat ga doen. plakjes of blokjes voor in een salade en geraspt voor 'warm'

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Bietjes... kan me niet heugen wanneer ik die voor het laatst heb gegeten. Maar met al deze tips zou ik spontaan wel een bordje lusten!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het kan me gewwoon geen biet schelen of je ze invriest ,dan wel nog even laat staan ,ik moet ze noodgedwongen tóch bij de groenteman kopen !

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik weet ook niet of Chinezen het fenomeen bietjes kennen Limoen, wil je er een paar mee in je reiskoffer? :)

  Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat jij nogal een desinteresse hebt voor mijn bieten, Riet. De 'mij een biet', vliegen me aangaande dit onderwerp om de oren!

  BeantwoordenVerwijderen