Ben je blogger of bloglezer en fan van KIVA? Word dan lid van het open team 'Dutch Bloggers for KIVA'!! info? Zie link in de side bar of mail me (zie profiel)WE ZIJN AL MET 17!!

maandag 6 juli 2009

Dwingelandjes.

'Weet waar je aan begint', zegt men vaak, als je van plan bent om een huisdier te nemen bijvoorbeeld, of uhhh... kinderen. 'Je zit er wel een hele tijd aan vast hoor!' Yep, yep, yep, helemaal gelijk. Ik zou er aan toe willen voegen; denk twee keer na voor je een kas neemt. Nouja, je kunt er wel één aanschaffen, das geen probleem, maar als je er wat in zet, dan begint het gesodemieter.

Jeumieneu zeg, ik heb er een dagtaak aan. Die zogenaamde lieverdjes in hun bloempotjes, ach wat ik noem ze gewoon bij hun naam... Die zinnige peperdrollen en paprikapiezels.... nouja, die gaan eigenlijk nog wel, maar de tomatentrutjes.... Man, wat stellen die troela's een eisen.

De dames mogen het beslist niet te warm krijgen, anders leggen ze zondermeer al hun aanhangsels plat. Dus daarom moet er bij felle zon een laken op het dak (Maar alleen met felle zon hoor, anders krijgen we te weinig licht *aanstellerig toontje*) Nou, en dan willen ze op tijd een spaatje blauw, niet één keer, welnee doe maar ruig, met deze temperaturen minstens twee keer op een dag. Maar niet teveel natuurlijk (krijgen we gekke blaadjes van gniffel, gniffel)en zeker niet te weinig(krijgen we ook gekke blaadjes van hi,hi) De deur van de kas moet 's morgens opengezet worden (Anders wordt het te warm, vallen we flauw) en 's avonds weer dichtgeschoven (toch wel fris zo zonder zonnetje pfff). Het raampje moet open (of dicht, ja hoor eens teveel tocht kunnen we niet hebben).

En altijd maar dreigen dus hè, met slappe stengels, flubberige bladeren,een gekke kleur, vertraagde groei van de vrucht... of ook zoiets ordinairs; laat men zich ongenegeerd bepotelen door allerlei insecten.... Ja het grut beschikt over een heel assortiment. Nou, dan kijk je wel uit hoor. Let je echt wel op de weersverwachting, speur je regelmatig in de lucht of zet je de wekker wat eerder wanneer je op stap moet, om de juiste zorg te kunnen geven.

Zucht.... Vandaag werd me trouwens te verstaan gegeven dat ik te weinig steun bood. Niet even een seintje, nee, nee, nee....één van die dames had zich gewoon met veel drama voorover laten vallen. Nam twee anderen gezellig mee. Moest er gespalkt worden en kon ik drie kleine tomaatjes ten grave dragen....

Pffff Een kas? Volgend jaar plant ik mezelf er in, met een boek een een glaasje drinken en een bak snoeptomaatjes uit de supermarkt.. lekker puh..

11 opmerkingen:

 1. Hihi, wat een verhaal! En zoooo herkenbaar! Ik ga ook 's ochtends en 's middags met het gietertje langs de tomaten, wel verwarmd water... Hebben ze daar nog niet over gezeurd? Dat ze koude voetjes krijgen?

  Ach... als het straks op je bord ligt, smaakt het je des te beter met zoveel liefde en aandacht.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. koude voetjes Bustani? owwwneeee, dat ook nog. (hé kon je zomaar door de reactietoestanden heen komen?)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hahaha! Wat een verhaal! Maar kan me er wel helemaal iets bij voorstellen. Volgend jaar dus maar niet van zulke veeleisende dametjes?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hahaha, ja herken het wel een beetje, dat van dat voorover kwakken, met z,n allen!
  Ben ik blij dat ik mijn kas zodanig heb gezet dat ie een groot deel van de dag ook schaduw heeft van de bomen.
  Ook in de schaduw wordt het al erg warm in de kas.
  Mijn tomatenplanten zijn meer dan manshoog, heb er toen maar de kop uitgeknepen, dat groeit zo,n beetje tegen het dak aan.
  De pompoenen en meloenen gaan als een tierelier op de mesthoop!
  Altijd smeuïge voeten! Vinden ze lekker!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. In onze kas heeft mijn man bovenin draden gespannen, daar heb ik touw aanbevestigd. en daarlangs groeien de tomaten en komkommers!!
  Goed indraaien en.....niks geen omvallen!!
  Heb je geen autom.raamopener ? Gaat vanzelf open en dicht, geen omkijken naar!!
  En als het zo warm is laat ik de deur dag en nacht open staan.
  Maar gieten.....ja....dat moet ik ook nog zelf doen!! Hihihi....ik heb de dames hier nog niet horen mopperen. En ze krijgen echt geen verwarmd water.....hups zo uit de kraan/pomp!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nou Limoentje, zo snel geef ik me niet gewonnen hoor!

  Ha Lineke, ik heb nu niewe meloenplantjes die uitgepoot moeten worden. denk dat ik even een zakje paardepoep bij jou kom halen!

  Ik ga het volgend jaar ook beter voorbereiden Thea, die draden is een goed idee idd.!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb jouw enorm geestige stukje doorgestuurd naar een vriendin, die kwam niet meer bij van het lachen, zij kweekt ook tomaten in een kasje.

  Helaas heb ik dit log nog maar net ontdekt, wat heb ik mezelf tekort gedaan! Wat mij betreft is dit het allerallerleukste weblog ever!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hélp ,ik lig ook slap...... maar dan van het lachen ......

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Kwestie van heeeeeeeeel erg doorzetten en heel vaak opnieuw proberen! :-D

  Maar ik ben goed voorbereid: ik kopieer eerst het stukje tekst voordat ik mijn reactie plaats...

  Er wordt gezegd dat warmteminnende planten 'schrikken' van koud water. Het beste (schijnt) is om het water een paar uur in de kas/buiten te zetten, zodat het water een beetje op temperatuur is. Ik vul gewoon de gieters weer nadat ik de planten water heb gegeven. Maar zolang ze er niet over zeuren... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Jeu Linda, das wel een heel erg groot compliment. Krijg er een kleur van (ongeveer zoals de baan rechts hier) Dank je wel, tis één van de leukste dingen die een blogger te horen kan krijgen :P
  (maaruhm.... ik ben ook wel eens errug saai hoor!)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ha Riet, inademen.. uitademen.. inademen.. uitademen :P Gaat het weer een beetje?

  Ben blij dat je zo'n doorzetter bent Bustani :P

  BeantwoordenVerwijderen