Ben je blogger of bloglezer en fan van KIVA? Word dan lid van het open team 'Dutch Bloggers for KIVA'!! info? Zie link in de side bar of mail me (zie profiel)WE ZIJN AL MET 17!!

vrijdag 30 oktober 2009

Kun je fluiten, fluit dan mee

Mijn fluitketeltje kan fluiten joh! echt waar, als er iets als 'so you think you can fluitketelen' bestond, zou mijn metalen bakje erg hoog scoren.

Wanneer de temperatuur van het water naar het kookpunt stijgt en de stoom z'n uitweg zoekt, hoor je een hele breekbare, ietwat aarzelende toon ontsnappen uit het toptuutje. Net of het keteltje je de kans geeft om vast in beweging te komen voor straks, als de boel op ploffen staat. Niet dwingend, maar met een zoetgevooisd stemmetje, alsof het wil zeggen; sorry, sorry, sorry dat ik stoor, maar het water is zo op op temp hoor! Das toch uniek niet waar? Ik heb het wel eens bij andere fluiters gehoord, maar toch, die verbleken bij het beschaafde invoelend vermogen van de dit exemplaar.

Meestal luister ik trouwens slecht en ben dan net te laat, moet nog een zinnetje afschrijven, of iets wegleggen en dan krijg ik de volle laag. Maarja, daarheb ik dan zelf om gevraagd eej! Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Want mal dat het vervolgens gaat... kneiterhard en hóóóóóóóóg!!!! Ik heb Sam z'n oogbollen wel eens van plaats zien wisselen, gaat rechts naar links en omgekeerd, puur vanwege die hoge snerp. Zelf knijp ik ook mijn ogen dicht heb ik gemerkt. Merkwaardig, want geluid blijft toch een orenkwestie zou je zeggen... maar misschien trek je met die beweging de gehoorsuitgang wat dicht.

Afijn.... ook vanavond was er weer een fluitconcert.... misschien voorlopig wel de laatste, want Muisman gaat morgen de koffiezetter repareren (naar wij hopen). Liet ik ketelmans even extra doorhalen.... moet kunnen toch! Voor wat uhhm.... hoort wat!

6 opmerkingen:

 1. Ahh.... wat een nostalgie, een fluitketel... Ik durf er een wedje op te leggen dat mijn kinderen niet eens weten wat dat IS! Zo word je telkens weer geconfronteerd met het feit dat de wereld zich steeds sneller en sneller ontwikkelt.

  Water koken doe je volgens hen met de waterkoker, vanzelf! Als die het nou echt zou laten afweten dan kan er op het gasfornuis wel een pannetje water opgewarmd worden, maar die fluiten toch niet???

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig, inderdaad iets van 'vroeger'. Ik maakte zo'n vijftien jaar terug wekelijks op zondagsavond een bakkie koffie voor mn vader. Met fluitketel en ouderswets filter boven een koffiekom.
  O nostalgie.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fluitketel... ik zag laatst in een folder van het een of ander een waterkoker die nog ouderwets floot. Is toch niet zoals het hoort...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ohh... ik hou zo veel van dat heerlijke gefluit dat de waterkoker onlangs via MP is verkocht ;o) Lang leve de ketel!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nee fluiten kan ik niet......enne......een waterkoker heb ik evenmin !!
  Die enkele keer dat er bij ons iemand thee drinkt,kook ik het water wel in een steelpannetje ! Is dat niet ouderwets???
  Zal toch wel??

  Maar weet je....kan me geen fluitketeltje schelen!! Zo !!

  Fijne zondag,groetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik bespeur enige opzet in het fluitgebeuren .... maar van mij hoort muisman niets hoor !

  BeantwoordenVerwijderen