Ben je blogger of bloglezer en fan van KIVA? Word dan lid van het open team 'Dutch Bloggers for KIVA'!! info? Zie link in de side bar of mail me (zie profiel)WE ZIJN AL MET 17!!

zaterdag 14 augustus 2010

Vraagje

Allereerst een prangende vraag aan alle aanwezige moestuinierders of één ieder die iets weet van bonen. Dit zijn mijn stokbonen, maar..... hoe eet je die dingen nou!! In stukjes gesneden? of moet ik wachten tot ze dik zijn en dan pellen als een tuinboon..... Ik heb nog nooit in mijn leven een stokboon gegeten volgens mij! dus, HELP! (ze zien er trouwens helemaal niet mals uit ofzo, of doe ik die dingen nou tekort)

Nog even een nieuwsflash: Gisteren nam ons wild dier een kleine man mee naar huis (gaaaaap, dacht dat het een nieuwsflash was Miep). Zo eentje met een snor en een zacht velletje, op vier pootjes en kleine knaagtandjes. MAUWWWW, zei ons wilde dier en vergat zijn prooi vast te houden. Afijn, toen antwoordde de kleine man pieppieppiep en peerde hem. Dus je kon wel zeggen dat ie het nog aardig deed! Anyway, toen heb ik um gevangen in een potje en vrijgelaten in de tuin. Dit spannende verhaal kun je bekijken op een minifilmpje van 22 seconden! Echt waar!!

21 opmerkingen:

 1. Mama Muis, Knieperzoon zou zeggen: Stokbonen eet je met stokjes.
  maw 'k heb geen idee.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo muis,
  Dat zijn snijbonen dus door de snijbonen molen en dan gewoon koken
  gr Roelie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Marian,
  Stokbonen zijn gewone sperciebonen. Ze zijn wat langer en hangen wat hoger, gewoon puntjes eraf en in stukjes breken. Dan kort koken -in Groningen doen ze er een worst bovenop voor de smaak- met een beetje bouillonpoeder. Eet smakelijk. Wij hebben altijd stokbonen in de tuin. Meer opbrengst van minder grondoppervlak, minder zand eraan en het plukt wat gemakkelijker. Je kunt ze ook in de vriezer doen maar dan moet je cht wel even blancheren -een paar minuutjes-.
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie
  PS. Of had je toch snijbonen gezaaid?
  Die zijn veel dunner en breder en hebben voor je het weet een harde schil en dan zijn ze niet lekker meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Chinese boontjes eet je met stokjes Kniepertje!

  Roelie nou ben helemaal van m'n stokboontje als het ware. Heb ik snijbonen gezaaid! Tjonge, volgend jaar een beetje opletten dus. Ik zal er eens even een paar in de keukenmachine douwen!

  Nou deze zijn dun en breed en die schil is geloof ik ook al vrij hard Gerrie, dus ik vrees met grote vreze zeg maar dat het idd snijbonen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo muis, dat zijn pronkbonen volgens mij.(snijbonen)Door een snijbonenmolen doen en ff koken heerlijk. Stampot ervan is ook lekker.Net wat Roelie ook al zegt.
  groet Astrid.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Snijbonen snij je ja, in schuine stukjes.

  Maar de heilige boontjes heb ik vrij jong geplukt en in rechte stukjes gesneden. Kort laten koken, en daarna met een klontje boter droog laten stomen!! Ze waren heerlijk mals!!
  Lekker!

  Hoever zijn die van jou??

  BeantwoordenVerwijderen
 7. maar als ik het goed begrijp Astrid, zijn snijbonen dan hetzelfde als pronkbonen? (en dat zei jij dus ook al Roelie)

  Er zijn een paar gesneuveld van de monstransjongens en de rest loopt iets achter Doortje, maar ik denk dat ik me er wel eens aan kan wagen. Maar als ik jou zo hoor is dat geen opoffering.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nou ik heb hier nog steeds alleen maar druiven en vijgen in de tuin, dus nee van bonen geen kaas gegeten...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. waar komt zo'n uitdrukking nou vandaan hè Min, ik heb er geen kaas van gegeten... schept wel verwarring!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mama Muis,
  laat de snijbonen niet te groot worden dan zijn het net scheermesjes zo scherp, lang en dun dan zijn ze het lekkerst
  gr Roelie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. owwww Roelie, ik denk dat ik voor heel veel van die langerds al te laat ben.... nou, goed leerpunt voor volgend jaar..

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hallo Muis, pronkbonen zijn niet hetzelfde als snijbonen. Ze zijn aan de buitenkant iets ruwer,maar zijn zeker zo lekker.Ze worden ook erg groot.
  groetjes Astrid.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hallo MM
  Ook ik denk dat het pronkers zijn, hebben ze rood gebloeid? Ik heb ze altijd jong geplukt,als er nog geen erwtje voelbaar is, als ze dikker zijn, zijn ze inderdaad als scheermesjes. Je schijnt wel weer de erwtjes te kunnen eten als witte bonen als ze laat groeien. Verder door de snijbonenmolen of gewoon aan stukjes.
  Eet smakelijk!
  Jans

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ze hebben niet rood gebloeid Jans, wel precies die bloeiwijze maar dan in het wit en ze zijn ook zoals Astrid zegt wat ruwer aan de buitenkant.. Nou, ik ga er ook bonen van laten groeien als dat kan!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ehm wil ik dit weten of kan het me geen biet schelen? Maar ik vind je blog leuk, dus ik ben nu je 46e volger. met dank aan mijn google account ;-)))

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Min, ik dacht dat het er nooit van zou komen! Een dag om niet te vergeten (want en nr 46 als volger én jou als volger :P)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Pronkbonen kunnen ook wit bloeien.
  groet Astrid.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. hmmm, het zijn denk ik ook wel pronkbonen, Astrid....

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ja, dat van die bonen, dat weet ik allemaal niet. Maarreh, je kunt wel "in de bonen zijn".
  Tot zover mijn toevoeging voor dit prangende vraagstuk. Erg leuk om mee te loeren met het slimme muisje dat weer werd vrijgelaten!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik zou wachten op Loontje ,die schijnt altijd om zijn boontje te komen , kun je het meteen even vragen ;-)
  En je vrijgelaten neefje ( of nichtje ) van harte gefeliciteerd !

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Kijkende naar de foto krijg ik toch héél sterk de indruk dat dít stok-sperziebonen zijn! Snijbonen, en ook pronkbonen, hebben toch meestal niet zo'n lang dun puntje?? Of wél??

  BeantwoordenVerwijderen